Tein lankaa tyhjästä. Tai annas kun korjaan - lähestulkoon tyhjästä. Viime kuussahan otin talteen kaikki päättelylanganjämäni. Kudoin ja virkkasin kolmisenkymmentä projektia, joten päättelylankaa tuli aika keko. En suinkaan aina säästä langanjämiä, mutta nyt niille oli selkeä suunnitelma. Tästä tulisi Räsylankaa (kiitos AnniP hyvästä nimestä!). Lisäksi tarvitsin tietysti hieman muutakin... Otin palan farkunsinistä huovutusvillaa ja muutamia suomenlampaan pestyjä kiharoita.
 
 
Revin huovutusvillan pariksi ohuemmaksi riekaleeksi, ja rupesin rakentamaan sitä kuin voileipäkakkua.
 
 
Kerros sinistä, kerros langanjämiä, kerros valkoista, taas langanjämiä... 
 
 
...toista pari kertaa kunnes kaikki langat ja villat on käytetty.
 
 
Kakkua ei nautittu sellaisenaan, vaan revin siitä palasia ja karstasin ne aika ylimalkaisesti.
 
 
Sitten rupesin kehräämään. Lanka näytti valmiina aika kivalta. Ajoin takaa farkkuihin sopivaa lankaa, joten valitsin kertauslangaksi ohuen vaaleansinisen konelangan. Huomautan tässä, ettei kertaus ole mikään pakko. Langan saa aina jättää kertaamatta. Tässä kuitenkin halusin kertauslangan varmistamaan, että mahdollisesti ulospyrkivät langanloput pysyisivät kiltisti paikoillaan.
 
 
 
Lähikuva valmiista langasta:
 
 
Ja koko vyyhti:
 
 
n. 60g / 68m. Villaa, suomenlammasta ja neulelangan jämiä. Riittävästi vaikka kämmekkäisiin tai myssyyn.
 
Itse taidan odottaa hieman ja katsoa, josko suunnitteilla oleva paksupohjakassi kaipaisi tällaista lisäystä.
Aikaa alusta loppuun, kakunrakentamisesta valmiiseen vyyhtiin, meni n. puolitoista tuntia, bloggaamiseen vähintään puolet päälle.  (Miksi vuodatuksen kuvien lataaminen on muuttunut niin epämääräiseksi? Joskus lataa, joskus ei.)
 
Enemmän kehräystä
 
Jos olet Turku-TV:n vaikutuspiirissä, käännäpä se päälle torstaina klo 18 (uusinta klo 21). Toimittaja ja kuvausryhmä tuli ihan paikan päälle. Jutusteltiin värttinällä kehräämisestä, ja kehräämisestä noin ylimalkaan. Saatan puhua iloisesti läpiä päähäni. En tiennyt kysymyksiä etukäteen, ja niinpä sanon mitä sylki suuhun tuo. Suomenlampaan villan saatavuudessa siteeraan suoraan erään lampaankasvattajan puheita tietämättä ollenkaan, onko suomenlammasta todella liian vähän kysyntään nähden. Mutta kaikenkaikkiaan siis jutustelemme puoli tuntia kehräyksestä - jee. 
 
Vielä enemmän kehräystä
 
Jos olet Turussa kuun lopulla, tule toki oppimaan kehräystä! Pidän kaksi "yhden illan juttua" Lankabaarissa. Harjoittelukaluna on värttinä. Paitsi että värttinällä kehrääminen on itsellään kivaa (helppo kuljettaa matkoilla mukana!), olen todennut, että värttinä on mitä parhainta harjoitusta rukilla kehräykseen. Jalat osaa aina polkea, mutta sormien liikkeet on paljon vaikeampia. Tervetuloa vaan, vasta-alkajat ja edistyneet!  Kakkoskurssilla teemme jo sitten omannäköistä lankaa, räsy-, efekti- tai millaista itse haluaa.
 
EDIT: www.nauravalammas.com nettisivut ovat uudistuneet. Kurkkaa uutta ulkoasua. Lahjakkaiden perheenjäsenten yhteisprojekti - yllätyksenä minulle. Tykkään!