...eikä Suuressa Maailmassa ammutakaan millään pikkupanoksilla. Juu, osuin eilen blogiin, jossa ihasteltiin Salvatore Ferragamon laukkua. [mene English /products /bags / klikkaa toista kuvaa vasemmalta.]   Kyseinen laukku on muodikkaiden manhattanilaisten ehdoton must tänä keväänä, eikä hintakaan ole kuin vaivaiset 1625 taalaa...

   Seuraavaksi bloginpitäjä kertoi ahkeroineensa mallineuleen kanssa jo kuukauden päivät ja "jo melkein" saaneensa sen selvittettyä. Ilmoittipa postaavansakin mallin sivuilleen lähipäivinä ja houkutteli muita mukaan "knit-alongiin".

   Mukana neulomaan kärkkyviä on pitkä lista, ja joku heistä oli saanut selville, että eräs kalifornialainen lankakauppa on jo kopsannut mallin, ja jopa mainostaa sitä Ferragamon kopiona, ja toisellakin yrittäjällä on samanoloinen kassi. Ja molemmat tietysti myyvät valmiita tarvikepaketteja, kuinkas muuten. Kaiken kohtuuden vuoksi on sanottava, että samalla ihmeteltiin, miten lankakauppa kehtaa ja eikö ne saa siitä syytettä niskaansa.

   Jos kommentteja edelliseen villiriista-juttuuni on uskominen, syytettä ei niin vain voi pannakaan vireille. Berrocon malli poikkeaa enemmän kuin ne kuuluisat 25% Ferragamon laukusta. Toki sadan metrin päästä laukut saattaa olla niin samannäköisiä, että voi olla vaikea erottaa kumpi on ehtaa ja kumpi jäljitelmä.
   (Tämän talven Vogue Knittingissä on muuten mallien tekijänsuojaa koskeva artikkeli, jossa käytetään lukua 10%, mutta todetaan samalla että se on veteen piirretty viiva. Totuin kuosipiirtäjänä täällä siihen, että mallia oli muutettava vähintään neljännes ennen kuin sen meni läpi. Aika hurja käytäntö kumminkin!)

   Mielestäni suunniteltu knit-along on kuitenkin hieman arveluttavaa touhua. Jos joku itsekseen kehittelee kuvasta mallin ja neuloo kassin omaan käyttöönsä, on asia ihan eri kuin että kyseisen laukun malli julkaistaan (blogissa) ja innostetaan muitakin kutomaan se.
   Tällä mielipiteelläni teen kuitenkin oman elämäni vaikeaksi, sillä ihastuin laukkuun! Tahtoo! Tahtoo! Ja ei kai rahat ole Ferragamon pussista pois, sillä enhän minä (eikä kai kukaan muukaan neuloja?) ikinä upottaisi tähtitieteellisiä summia kassiin jonka saa itsetehtynä kohtuuhintaan.
   Ja sitten siihen voisi ostaa kädensijat täältä, ja nauttia. Vai voisiko?

   Thanks to Judy, who posted a comment in my previous entry, I'll start dubbing my entries in English! On my visits to international blogs, I had invited folks to come and check me out, and post a comment so I would know there is demand for other languages! Say no more, here we come:

   On my (internet) travels last night I happened upon an attempted Ferragamo knit-along. I say attempted, because the pattern has not been completely figured out yet. But it will be, very soon, so it was promised.

   Someone has already written a pattern of sorts, and is busy selling kits. And they are not shy about mentioning the source, either! And someone else has made up a look-alike as well. I'd say, bypass those kits, it is nothing like the original.
   And the original? Gorgeous, my friend, gorgeous. I mean, what's not to like? Pattern - good, yarn - good, general appearance - yum-my! Too bad it sells at the astronomical price of over $1600. Too bad I can't afford it, either, but I can always knit it for myself, right? And then publish the pattern for everyone else to enjoy...
  

   Does no-one have a problem with this?

I mean, the pattern gets published in a blog and we are all invited to join a merry rip-off party? It's one thing to figure it out for yourself, but quite another to publish it.

   I invite everyone's opinions - please let me know what you think!