Olen aika laiska tekemään sukkia. Ihailen taidokkaita uusia sukkamalleja, merkkaan niitä to do-listalle, fanitan nitä ravelryssä - mutta ei, millään en saa tartuttua puikkoihin ja tehtyä mitään lempisukistani. Kalajoet, Kai-meit, Zoknit, Javat ja muut, kuka ne minulle tekisi? (Voisin vakavasti harkita vaihtoa vaikkapa Tarinalankaan.)

Kun nyt taloudessamme tarvittiin sukkia, tartuin puikkoin pitkin hampain. Ihan totta, villatakin teko ei ole temppu eikä mikään upeisiin sukkkiin verrattuna!

Minun yksinkertainen sukkareseptini menee näin: otetaan 4mm puikot, kahta sukkalankaa ja jätetään mielikuvitus narikkaan. Sitten luodaan 42 silmukkaan, kudotaan resoria 15 kerrosta ja sileää 35. Jaetaan silmukat puoliksi ja kudotaan toisella puolikkaalla yhtä monta riviä resoria kuin siinä on silmukoita (21). Kavennetaan kantapää, poimitaan reunoista 15 silmukkaa puikoille. Kavennetaan sivuissa joka 5:llä kerroksella kunnes työssä on 44s. Sopivassa kohdassa aloitetaan sädekavennus. Ja vot, sukka on valmis!

Ei temppuiluja, ei kikkailuja, ja hyvästit ihanille pintarakenteille ja kuviolle, täältä pesee ihan peruskamaa.

Jotta perustavara ei ole tappavan tylsää, tykkään yhdistellä eri lankojen sävyjä. Kas, kahden langan yhdistelmä on keksitty ihan tätä varten. Sävyjä on mieletön määrä, ja kaikki pienet langannysätkin tulee hyötykäyttöön. Kahden langan yhdistelmällä saa myös paksumpaa ja siis kestävämpää tulosta. Tavalliset sukkalangat hajoavat alta aikayksikön, mutta kaksoislanka kestää ja kestää.

Tässä esimerkki:

 

  • Sukan pohjalanka on Lidlin puna-ruskea-oranssi-raidallinen sukkalanka (vasemmalla).
  • Se on yhdistetty vuorotellen erilaisiin harmaisiin ja sinisiin. Kun sukkaparin koko paino oli 88g, niin puolet siitä oli raitalankaa. Siispä jämälankoja tarvittiin vain n. 10g kutakin. Säästöä säästöä!

Tykkään miten ruskeat, harmaat ja siniset yhdistyvät toisiinsa. Kudoin sukkia työmatkoilla, ja järven ohi ajaessamme vertasin värejä ympärillä olevaan maisemaan. Kyllä, kuin syksyn värikkäitä lehtiä veden pinnalla!

Sitten tuli tehtyä toisetkin sukat...

Ja tällä välin on puikoilta päässeet kolmannet, neljännet on luotu... Onkohan mopo vähän päässyt kädestä, ei kun lapasesta... tai siis sukasta... ööh?