Kuvittele itsesi sadan vuoden takaiseen aikaan, suureen maakartanoon. Sara istuu aamiaispöydässä juomassa aamusuklaataan kun posti tuodaan. Papa syventyy heti lehteensä, Maman kirjeeseensä. Täti osaa niin hauskasti kirjoittaa uusia kuulumisia ja nyt hän perheineen viettää kesää Marienbadissa. Marienbadissa näkyy uusia wieniläismuoteja paljon ennen kuin ne ennättävät kaukaiseen Suomeen. Saran huudahdus katkaisee aamiaispöydässä vallitsevan miellyttävän hiljaisuuden.

- Maman, Pukkilan kartanossa pidetään tanssiaiset! Mimi lähetti kutsun meille kaikille. Voi, Maman, minulla ei ole pukua. Kaikki ovat jo nähneet kyyhkysensinisen silkkileninkini, ja musliinipuvussa on tahra.

Mama nostaa päätään kirjeestään. -Lapsikulta, ei toki uutta silkkileninkiä tällaisin maalaistanssiaisiin. Eikä uutta pukua, Täti tuo wieniläismalleja ja kankaitakin mukanaan, teetämme sitten kaupungissa sinulle talveksi jotain uutta. Musliinipuku on täysin sopiva tällaiseen tilaisuuteen.

Onnellisen neuvottelun tuloksena päätetään musliinipukua muodistaa hieman. Tahraa peittämään ommellaan lemmikinsinistä pitsiä, ja Maman kaivaa kätköistään helmenharmaata ohutta silkkivillalankaa pitkiä tanssiaiskäsineitä varten. Mallia otetaan muotilehdistä. Kun käsineet ovat valmiit, lainaa Maman vielä sinistä viuhkaansa ja Sara on valmis.

 

  • malli: Fair Lady #2478 (rav)
  • lanka: Wetterhoff Sivilla, 56g
  • 1.75mm virkkuukoukku
  • 8 helmiäisnappia

Mallia ei käytetty sinällään, vaan katsoin siitä lähinnä tekotavan. Silmukoiden määrä piti tietenkin soveltaa paksummalle langalle, ohjeessa oli käytetty tavallista virkkuulankaa. Aloitin virkkauksen ranteesta ja virkkasin ensin kämmenen ja sormet. Sitten palasin ranteeseen ja virkkasin leventäen vartta aina kyynärtaipeeseen saakka. Ranteen kohdalle jäi aukko. Aukko on tarpeellinen, ovathan hansikkaat erittäin tyköistuvat. Ompelin siihen neljä pientä helmiäisnappia, nappilenkit on virkattu.

Hansikkaat tehtiin "vanhanajan" pukujuhlia varten, joissa ei vaadita historiallista tarkkuutta. Pukuvaatimuskin on väljä, mikä tahansa 1770 - 1910 kelpaa. Luultavasti tanssiaisiin mennään kuitenkin 1800-l lopun asussa, Kuvausrekvisiittana on Berliinissä ilmestyneen Die Wochen sidottu vuosikerta vuodelta 1906 sekä Japanista viime vuonna lahjaksi saatu silkkiviuhka.

Hansikkaita oli kiva virkata. Kirjasin ylös oman ohjeeni, alkuperäisohjeesta käytin loppujen lopuksi vain pistot. Nyt tekisi mieli kehitellä ohje joitain muita pistoja käyttäen. Tämmöisiä pitkiä sormettomia voisin kuvitella käyttäväni kyllä vaikka heti, kaupungilla, tavallisena arkipäivänä.