Kesäkuun alku on kulunut kiireessä. Alkanut KYH (Kesäyön hullutus) on saanut puikot kilkattamaan ja virkkuukoukut laulamaan, mutta myös lähestyvät Turun Keskiaikamarkkinat on työllistänyt minua, tosin vain välillisesti.

Kasvivärjättyjä lankoja on taas luvassa.

Arvaako kukaan mitä purkissa on? Vuoden aikana syötyjen avokaadojen kivet. Päälle kaasin kiehautettua sadevettä ja annan muhia aurinkoisessa paikassa ennen keittoa. Kokeilen uutta värjäystapaa.

Ja tässä uusi keskiaikapukuni - vaiheessa vielä. Löysin kaunista harmaata villakangasta, onneksi ohutta sellaista! Pellavainen alusmekko on leikattu (tällä mallilla), ja hiusmyssy on jo valmis. Jos ihmettelet pikku palluroita, ne ovat käsinommeltuja nappeja ja pyöreät kangaslevyt niiden aihioita. Puku on edestä tiheästi napitettu kaula-aukosta napaan saakka eli nappeja tarvitaan tusina jos toinenkin! Puvun malli on jotakuinkin tällainen. (Edit - kadotin linkin, näytän sitten valmista pukua!)

Hiusmyssyn ovat monet jo tehneet, ja hyvät ohjeet löytyvät täältä. Kuvasin omani (lattanokkaisen) nuken päässä. Joudun itse laittamaan pari kourallista villoja täytteeksi, että saisin tarvittavan päänmuodon. Hiukseni ovat kuin orjan. Myssyn päälle puetaan sitten huntu ja mahdollinen leukaliina. Hyvä kuvallinen selostus niiden pukemisesta löytyy Elinalta.

Pitää harkita keskiaikanimeä mahdollisesti uudelleen. Tähän mennessä hahmoni on ollut Matami Auroora, koko nimeltään Aurora Vindobonensis vulgo Fortunata (vulgo on latinaa ja tarkoittaa samaa kuin nykyisin yleinen lyhenne a.k.a).  Ja Matamihan on siis leski, joka mahdollistaa hänen itsenäisen elämänsä ja sallii hänen harjoittaa ammattia eli tässä tapauksessa kaupankäyntiä. Matamin elämänvaiheita on kuvailtu täällä. En ole kovin varma tuosta Aurorasta, josko se oli kovin keskiaikainen... Toisaalta se on latinaa (aamurusko), eli sana on ainakin ollut olemassa, mutta onko sitä käytetty ihmisten nimenä - mahtaako kukaan osata vastata tuohon?

Jos keskiaikainen elämä kiinnostaa, katsopa hieno Luttrell Psalter- video youtubesta.