340426.jpg    340428.jpg  

    malli: SikSak (oma malli)
    lanka: itsekerrattua konelankamerinoa ja loimisilkkiä, 3 mm puikot
    menekki: 32 gr
    strategiset mitat: leveys alussa 10cm, lopussa 2cm x pituus 75 cm


    Huivi on tehty ilman lisäyksiä ja kavennuksia. Mutta hei, miten se tekee tuota siksakkia? Salaisuus piilee langassa, nimittäin sen kierteisyydessä. Jokainen vähänkin kehräämistä kokeillut on taatusti kokenut alussa tämän: valmis lanka parhaassa tapauksessa kihartuu, pahimmassa tapauksessa menee isoille piukoille möykyille, joita sitten yritetään oikoa höyrytyksen, vesipesun ja painavilla esineillä riiputtamisen avulla. Piiskaavatpa jotkut kuulemma lankavyyhteä märkänä pitkin kylppärin seiniäkin, että saavat kierteet oikenemaan.

    Rupesin miettimään kierteisen langan ominaisuutta, siis sitä, että neulottaessa kappale alkaa vempata tiettyyn suuntaan. Taannoin oli kyselyäkin siitä kehruufoorumilla, ja vastauksessa kehotettiin kutomaan ainaoikeeta, jotta kierre ei alkaisi hallita neulepintaa ja vetää sitä vinoon.
    Mutta entä jos vinoon vetäminen olisikin toivottua? Voisiko siitä tehdä hallitun elementin? Tästä kysymyksestä sai alkunsa SikSakin kehittely.

    Ensin tarvitsin lankaa. Valitsin muutaman (tarkalleen sanottuna kolme) ohutsäikeisen koneneulontaan tarkoitetun merinolangan ja muinoin ebayltä hankkimaani silkkilointa. Kertasin ne yhteen vastapäivään, siis niin ettei langan oma kierre pystynyt aukeamaan. Justeerasin rukkiani niin, että rulla pyöri hitaasti, mutta samalla poljin kovasti ja tein langasta tahallaan ylikierteistä. Jos aiot tehdä perässä, varaudu siihen että työtä saa tehdä kauan. Nopeampaa olisi varmaan kehrätä lanka villoista lähtien, mutta toisaalta halusin tietää millaista lankaa ostolangoista saisi aikaiseksi.
      340625.jpg    Ja saihan siitä! Vasemmalla ylhäällä käyttämäni lanka, se vastapäivään kerrattu. Oikealla ylhäällä on myötäpäivään kerrattu satsi, joka yllättäen olikin tummempaa kuin se toinen. Ai mistä sen huomasi? No, tästä!

      340632.jpg    Vastalanka loppui välillä kesken, ja jatkoin hieman myötälangalla. En  tosin edes pannut sävyeroa merkille ennen kuin vasta nyt kuvatessa. Vaihdoin taas vastapäivään kerrattuun lankaan, sillä se oli yksinkertaisesti napakampaa kuin myötäsiskonsa.

    340635.jpg   Lähikuva vinoon vetävistä silmukoista.

    Lisäsin ohjeen alle omaksi postauksekseen. Kysykää jos tulee ongelmia!