Otsikoita on toisinaan hankala keksiä. Tänään aivot kertakaikkiaan seisovat, joten turvauduin satunnaismetodiin. Tartuin Ajan Sävel-lehteen vuodelta 1961 ja avasin sen summanmutikassa. Ja katso, otsikko oli syntynyt. (Ihmetteleekö nyt kukaan miksi käteni ulottuvilla on niin antiikkinen lehti? Kun en edes välitä musiikista? Hm, sanotaanko vaikka että salaisen harrastukseni vuoksi.) EDIT: loppuun lisätty jotain jännää!

Otsikko on siitä sopiva, että langanvärjäysharrastukseni alkoi ihan huvin vuoksi. Tykkään väreistä ja tykkään puuhailla niiden kanssa (olenpa opettanut värioppiakin), ja rakastan villaa. Niinpä näiden kahden liitto oli ikään kuin tähtiin kirjoitettu. Kokeilusta syntyi harrastus, ja nyt voisi jo sanoa että sitä on tullut astetta vakavampaa - työksikö sellaista kutsuttaneen?

1245582770_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Allekirjoittaneeseen otettiin yhteyttä ja tiedusteltiin mahdollisuutta toimittaa kesäkuun lankaklubien langat. Luvassa on erikoista sukkalankaa ja jännittävää huivilankaa. En vilauttele kuvia, koska langat tuskin ovat vastaanottajillaan, enkä halua pilata kenenkään yllätystä. Sanottakoon vain, että laadultan langat ovat huippuluokkaa, sukkalanka edustaa jopa huipputekniikkaa.

On kiva, että kotimaiset yrittäjät luottavat kotimaiseen työhön ja osaltaan tukevat meitä pienyrittäjiä. Kuten tietysti myös jokainen puodista lankansa ja kuitunsa suoraan hankkiva tekee. Kiitos teille! Ilman teitä ei työni olisi mahdollista.

..--..--

Turku varustautuu jälleen Keskiaikaan. (to 25. - su 28.6.) Eletään vuotta 1439. Käsiohjelmaa lainatakseni:

Tervetuloa Turkuun vuonna 1439

Suomen keskiaika ei ollut takapajuisen taantumuksen aikaa, vaan väestön, talouden ja kulttuurin nousukautta. Turku oli 1400-luvulla merkittävä pohjoismaalainen kaupunki ja Suomen talouden, politiikan ja kulttuurin keskus. Turun linna ja linnanpäällikkö edustivat kuningasta ja hänen valtaansa, joka kansalle merkitsi useimmiten veroja.

Suomen kirkon pää oli Turun piispa, heistä useimmat koulutuksensa Euroopan yliopistossa saaneita oppineita miehiä ja valtakunnan politiikan mahtitekijöitä. Kaupungista oli vilkkaat kauppayhteydet Itämeren hansakaupunkeihin, ja kaduilla ja toreilla puhuttiin niin suomea, ruotsia kuin alasaksaakin.

Tulevana kesänä markkinoilla eletään vuotta 1439 ja kansan keskuudessa kuhistaan uudesta verotuksesta sekä Daavidin kapinasta. Lisää tietoa keskiajan verotuksesta saat täältä.

Markkinoille saapuu tänäkin vuonna matami Auroora Fortunata, kotoisin Vindobonan kaupungista Ostarriiken herttuakunnasta, hän joca perhekuntinensa muutti Suomen Turkuun armon vuonna 1436. Matamin tilavat arkut olivat lastattu täyteensä Itäisten maiden ihanuuksia, hienoa silkkiä ja puu(n) willaa . Niitä täyttämään on hankittu myös erirotuisten lampaiden ja vuohien karvoja elickä kiehkuroita, sekä paljon lankoja erilaisiin tarcoituksiin sopivaksi, kuten sukkien, vanttuiden elickä lapasten ja huivien elickä takkien kutomiseen elickä neulaamiseen soveltuvaa lankaa.

Matami Aurooran arkuissa on muun muassa tällaisia villoja:

1245585149_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lampaanvillaisia karstalevyjä, paino n. 40g/ per levy. Lanoliinipitoista ihanuutta. Langasta tulee eloisaa ja huovutuksesta suloista.

1245584919_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ehtaa villalankaa, johon ei mitään ole lisätty eikä mitään otettu poiskaan, eli lanoliinia on hoitoaineena mukana. Nuuhkaisepas - nam! Vyyhdit reiluja 150-190g.

Tuttuun tapaan kaikkea saa varailla ja käydä matami Aurooralta hakemassa sitten markkinoiden aikana. Kojulta löytyy sitten kaikenlaista muuta. Jos ihan tiettyä halajat, pyydäpä etukäteen niin tulevat varmasti mukaan. Pöytätilaa kun ei taaskaan ole liikaa.

Matami Aurooran puotikoju on tänä vuonna Aboa Vetus Ars Novan pääsisäänkäyntiä vastapäätä Rantakadulla Pyhän Laurentiuksen eli Väärän kuninkaan markkinoilla.

Markkinoilla tavataan! Puku taitaa tänäkin vuonna olla sama, eli haepas silmilläsi tämännäköistä tyyppiä:
706529.jpg

EDIT-täti muistutti, että voisi taas olla aika panna blogiarvontaa pystyyn. Ensimmäisessä kappaleessa oli puhetta salaisesta harrastuksestani. Arvaa mikä se voisi olla. Huom, kappaleesta löytyy ainakin yksi johtolanka. Tarkemmin ajatellen kaksi... Kolmannenkin vihjeen annan: en ole ikinä sivunnut aihepiiriä blogissani.

Satunnaisgeneraattori toimii onnettarena kaikkien vastaajien kesken. Jos nyt sattuisi käymään niin hauskasti, että joku tosiaan arvaa kiihkeän kakkosharrastukseni kohteen, niin ehkäpä sitä pitää juhlia jotenkin. Saas nähä. Aikaa on Keskiajan loppuun siis 28.6. klo 23.59 asti, eli reilu viikko. Palkintona jotain kädentaitoihin liittyvää. Tietenkin.