706527.jpgKaikki kynnelle kykenevät, rahvaan tai aateliston edustajat, olkaatte kaikki tasapuolisesti tervetulleet Itämaan kuuluisimmille ja komeimmille markkinoille! Täällä käsityöläiset kaupittelevat tavaroitaan, narrit ja leikarit skoijaavat kansaa ja tanner tömisee, kun hurjat ritarit ottavat mittaa toisistaan. Eikä vieraan suinkaan tyhjin vatsoin tarvitse markkinoilta poistua, vaan pöydät notkuvat palan painiketta ja kurkun kostuketta.

Tervetuloa Keskiaikaisille markkinoille, joilta ei takuulla melskettä ja huvituksia puutu!

Ohjelma näkyy täältä, josta on ylläoleva tekstikin lainassa.

    Kun matami Aurora Fortunata Vindobonan kaupungista Ostarriiken herttuakunnasta oli muutama kesä takaperin lähtenyt pitkälle matkalleen, joka loppujen lopuksi oli tuonut hänet maan ja meren yli Suomen Turkuun, ei hän tietenkään vielä tiennyt minkälaiset kohtalot häntä siellä odottaisivat. Matka oli tullut tarpeelliseksi koska Matami Auroran piti liittyä lankonsa talouteen.

   
706524.jpg
     Rouva Aurora oli varustautunut matkaan niin kuin pitkiin matkoihin varustaudutaan: teettämällä toisen vaatekerran, myymällä koko talonsa ja tarvekalunsa eniten tarjoavalle, varustamalla muutamankin tiinullisen suolalihaa, ja niin paljon kauppatavaraa kuin suinkin arkkuihin mahtui. Turun porvarit ymmärsivät ylellisyystavaroiden päälle - tällainen tieto oli kulkeutunut Matamin korviin Vindobonaan asti.

    706529.jpg
    Matamilla oli moninaisissa arkuissaan itämaiden kauneimmat silkit, pehmeimmät villat ja uskaliaimmat värit. Oli willaa suurista ja pienistä lampaista, pehmeistä ja karheista, oli vaaleaa puun willaa kaukaa Epyktinmaasta, oli silkkiäispuun toukista saatua höytyväistä lankaa, itämaiden nokkosesta raastettua kuitua, oli kaniinien ja kyttyräeläinten karvaa, ja kaikkea muuta ihmeellistä ja Suomen Turussa harvemmin nähtyä.

   
706525.jpgJa vastaanotto oli ollut suopea. Markkinarahwas oli kiertänyt ihmettelemässä, ja Turun ynnä porvarit muistakin kaupungeista olivat kilvan kiitelleet hänen arkkujensa antia.
    Tulevaksi markkinakaudeksi rouva Aurora oli tuotattanut merten yli kaikenlaista uutta, ja samalla täydentänyt entisiä varastojaankin. Kaksi talvea Pohjolassa vietettyään hän nyt ymmärtää, että sukkia ja huiveja pitää kutoa pitkin vuotta, jotta niitä olisi tarpeeksi kylmää karkoittamaan kun kylmän aika tulee. Sukka- ja huivilankoja tulee siis olemaan näytillä monta kopallista.
    Mutta myös kehruukuituja on paljon. Rouva Auroora pyytääkin, että jos kuka tiettyä kuitua hakee elickä etzimällä etzii, hän kirjoittaisi rouvalle, niin rouva tietäisi niitä kojuunsa tuoda. Kun kaikkea on paljon, ei kaikki yhteen pieneen kojuun helpolla mahdukaan.

    Markkinarauha on Turussa 26.6. - 29.6. AD 1413. Tervetuloa!

    706531.jpg