Ikioman viimeistelyviikon toinen tuotos on valmis. Tämä on jo toinen villatakki jonka olen purkanut alkutekijöihinsä ja tehnyt uudelleen. Koskapa kertaus on opintojen äiti, ja toisen virheistä kannattaa ottaa oppia, kerron tässä mitä meni pieleen.

Ravelryssä on hyvin vähän tällä tekniikalla tehtyjä vaatteita, eikä siis ketään, jonka viisaudesta itse olisin voinut ammentaa. Metodi on nimeltään Contiguous ja sen on kehittänyt SusieM (ravelry-linkki). Toki olkapäästä aloitettua neuletta on nähty aikaisemminkin, mm. Barbara Walker ja Tuulia Salmela ovat kehittäneet tätä. Salmelan ohjeet pitää ostaa, joten en ole tutustunut siihen lähemmin, Walkerin metodilla neulotaan hihat lyhennetyillä kerroksilla. Koska SusieM:n Contiguous on ilmainen ja siihen löytyy jopa kivoja neuleohjeita, halusin kokeilla sitä. Hihat neulotaan normaalein kerroksin työn edistyessä.

Lyhykäisyydessään metodi on tämä: Ensin luodaan niskan silmukat plus kaksi ylimääräistä kummallekin puolelle. Merkitään olan paikat (2. silmukka reunasta) ja lisätään sen kummallakin puolella joka rivillä kunnes olka on sopivan pituinen. Sen jälkeen ruvetaan lisäämään hihanpyöriötä varten, ensin joka kerroksella, sitten joka toisella. Paljon tietysti riippuu langan paksuudestakin. Kun hihanpyöriö on sopivan leveä ja pitkä, lisätään kainalon alla pari silmukkaa, pannaan hihat odottamaan ja kudotaan vartalo-osa.

Jos ei itse halua laskea ohjetta, löytyy ravelrystä tosi kiva ilmaisohje Avril in April. Ohjeeseen sisältyy kolme erilaista mallia, pusero, toppi ja villatakki. Ohjeet ovat selkeät ja huolella tehdyt.

No, oma virheeni sitten? Se oli todella yksinkertainen. En arvannutkaan, kuinka tarkka olkasauman mitta pitää olla. Tein sen "vähän sinnepäin" ja kuvasta näkyy miten rumasti olkapää roikkuu. Kas tässä:

Tässä neule on nyt ensimmäistä kertaa päälläni. Tyrmistys oli suuri kun havaitsin olkapään. Harmittikin. Tutkin olkaa lähemmin ja diagnoosiksi vahvistui 4 ylimääräistä silmukkaa kummallakin olalla, yhteensä 16 - se oli jo melkein 10cm. Tämä metodi on hyvä ja sillä saa täydellisen istuvia hihoja kunhan olkasauman pituus stemmaa.

Onneksi polte oli suuri - olin juuri nähnyt samanlaisen neuletakin Your Face'issä, mutta päättänyt olla ostamatta ja tehdä sen sijaan itse - purin sen siltä seisomalta, kostutin ja kuivatin langat suoriksi ja aloitin alusta.

Valmis neule näyttää tällaiselta. Hihat ja olat näyttävät kummallisilta, mutta se kuuluu asiaan. Olkapää istuu kuin unelma.

Lähikuvassa näkyvät lisätyt silmukat. Lisäyksetkin voi tehdä monella tapaa, reikäisinä tai tiiviimpinä, ja ne on esitelty täällä (ravelry-linkki).

Tässä uusi, sopivan kokoinen villatakkini!

  • malli: oma, Contiguous-metodin pohjalta
  • lanka: Naurava Lammas Silkkivilla DK, väri Pieni Kaipaus
  • lankaa kului: 250g
  • puikot 5mm

Tämä pääsee pian käyttöön hameiden ja t-paitojen seuraksi. Tosin olen siihen niin ihastunut, että käytän sitä jo nyt neulepuseron päällä kotioloissa. Lanka on mukavan vilpoista ja väri on sellainen kaikkeen sopiva. Tästä tulee uusi jokapaikanneuleeni. Tykkään!

Edit: Joku muukin on ehtinyt kokeilla Contiguous-metodia. Kaunis villatakki! Ja täällä on tehty kiva liivi!