Sukkahousuista
    Kun ilmat lämpenevät ja tulee aika sanoa jäähyväiset talvivaatteille, new yorkilaisnaiset jakautuvat selvästi kahteen koulukuntaan.
    Tällä viikolla on ollut vaihtelevaa, sekä aurinkoista että pilvistä. Pieni sade tihuutteli yhden iltäpäivän, mutta kyllä sitten aurinkokin paistoi.
    Puolet naisista hyppää heti varvastossuihin tai sandaaleihin, toinen puoli sinnittelee talvisaappailla ainakin toukokuun loppuun. Kummallekin koulukunnalle on ominaista, että sääret ovat paljaat.

    Ohuet sukkahousut ovat siis tuntematon käsite. Kyllähän niitä on myynnissä jonkin verran, mutta ehkä vain hullut ulkomaalaiset niitä ostelee. Täytyy myöntää, että minulla on vielä kymmenen vuoden takaisia ohuita nailoneita jäljellä muistona Euroopan keväistä. Ei niille ole paljon käyttöä, jollei sitten halua todella erottua joukosta.
    Olenkin siirtynyt paljaisiin sääriin minäkin. Niskassa vaikka palttoo ja villahuivi, mutta sääret on paljaat, jees.

    Anteeksipyyntö
    Anteeksi pyydetään aina kun halutaan ohittaa toinen. Kaupan käytävällä, junan käytävällä, katukäytävällä. "Excuse me" on parasta opetella heti. Sillä saa ihmiset väistämään, sillä saa anteeksi toisen kannoille tallomisen ja niskaan huohottamisen.
    Ja vaikka katukäytävä olisi kuinka leveä, ja kaartaisit kuinka kaukaa ihmisen ohi, on pakko sanoa "excuse me", muuten saatat saada perääsi sadatusten ryöpyn. En narraa. Kaksi nuorta naista tulistui tässä hiljattain kun uskalsin ohittaa heidät äänettömästi. Pelästyivät tietysti, ressukat, olisinhan voinut olla vaikka mikä rosvo ja kukkaronryöstäjä.


    Ei anteeksipyyntöä
    Mutta vahingossakaan ei pyydetä anteeksi kun aivastetaan. Päinvastoin, aivastuksen kuulijan on toivotettava kohteliaasti "Bless you!". Luin jostakin tutkimuksesta, että tapa on muodostunut vanhan kansanuskomuksen mukaan, että ihmisen sielu erkanee ruumista hänen aivastaessaan. "Bless you", eli "ole siunattu" pitäisi ilmeisesti korjata kyseinen asiantila.

    Pärskiminen kuuluu hyviin tapoihin. Kättä ei vahingossakaan panna nenän päälle, saatikka nenäliinaa. Aivastuksen pidättäminenkin on kuulemma erittäin epäterveellistä. Kun aivastan sisäänpäin (keski-Euroopassa opittu tapa), ihmiset huolestuvat ja sanovat "an' pärskiä vaan".