Jo pelkkä ajatuskin, etten saisi hankkia lankaa kuin siltä tuntuu, aiheuttaa akuutteja vieroitusoireita ja sydämenahdistusta. Mutta kaappi on täynnä, ja kaapin viereinen hyllykkökin alkaa pullistella, joten jonkinlainen kuuri on kyllä ihan paikallaan. Törmäsin ravelryssä Lankalaatikko-ryhmään, ja päätin liittyä hyvään seuraan. Tarkoitus on vähentää lankavarastoja.

Olen varastoinut hirveän paljon ihqu-lankoja, joista en koskaan raaski neuloa mitään. Ihquksi lasketaan mm. Angoriina, Malabrigo, Koigu, Rowan, Debbie Bliss, Artyarns, Colourmart, Schoolproducts - siis kashmiiri, yak, merino, angora ja silkki sekä niitä sisältävät sekoitukset. (Huom tarkennus: mohairia ja alpakkaa ei siis luokitella ihquksi, vaikka ylellisiä ovatkin.)

Maaliskuun loppuun asti yritän näillä säännöillä, sitten varmaan tarkennan tilanteen mukaan:

Kuukaudessa pitäisi kulua 500g lankaa, ja käyttämätön saldo kirjautuu seuraavalle kuulle. Saldon täyttyminen oikeuttaa peruspisteeseen, sen täyttämättä jättämisestä sakotetaan 2 miinuspisteellä. Kannustuspalkintonna jokainen ylimääräinen 50g:n ylittävä paino lasketaan pluspisteeksi.

Käytännössä lopputuloksen pitäisi olla maaliskuun loppuun: kulutus 1500g, ei uusia ostoja, kolme peruspistettä. Poikkeuksen ostosääntöön tekee jo suunnitellut kotisukat (150g), sekä tulevan lauantain lankavaihto. (Jossa en yleensä ole vaihtanut mitään, pelkästään hankkinut...) Sieltä saa tällä kertaa tulla lankaa vain, jos sen saa sopimaan menossa oleviin (ei siis "mahdollisiin") tilaustöihin.

Porkkana-pykälä:
jokainen ennen tätä vuotta syntyneiden ufojen loppuunsaattamiseen tarvittu lankagramma lasketaan tuplana. (Huom. Eli siis nykyisen painon ja lopetuspainon erotus.)
Ufoja on varovasti laskien seitsemän.

Vuoden aikana kerääntyvät pisteet oikeuttavat lankaostoon kesällä (synttärit) ja jouluna. Jokainen piste vastaa 200g uutta lankaa.

Tarkennussääntö:
Vain ihqu-lankojen käyttö oikeuttaa hankkimaan lisää ihqua, mutta vain puolet kulutetusta määrästä.

Porsaanreikä:
Lankaa ei saa hankkia kesken kautta, ellei ole siihen pakottava tarve (lue: pakko saada heti-neule, joka menee puikoillekin heti) - ja siinäkin tapauksessa vain jo kerääntyneiden pisteiden puitteissa. Tämän langan käyttö ei kerrytä pisteitä, mutta sen käyttämättä jättämisestä sakotetaan tuplamiinuksilla.

No niin. Tulipa ladeltua itselle kovat säännöt. Saas nähdä miten menee. Toivon pisteiden laskun ja niiden kertymisen motivoivan itseäni todella paljon!