Ensinnäkin kiitokset kaikille, jotka kävivät minua tervehtimässä Helsingin Naisten Messuilla. (Ja myös hänelle, joka lähetti diilerinsä hankintoja tekemään. Toivottavasti se oli oikea väri!) Pöytä notkuikin tarjoomuksia,

eikä pöydän aluskaan ollut hukkatilaa...

Täällä on kudottu enimmäkseen hys-hys-juttuja, joista ei ole kuvia. Sentään pääsen esittelemään suurisuuntaisen huovutustyön, jota on neulattu monta monituista tuntia. Nykissä asuessani sain lahjaksi upean vanhan pashmiinahuivin. Siis aitoa käsinkudottua kashmiiria. Iloa ei ollenkaan himmentänyt se, että huivi oli koinsyömä ja reiät olivat paikoin todella suuria. Säilöin sen tulevan varalle, sillä kashmiiri on aina kashmiiria (oi niin pehmeää!), ja sellaiselle löytyy ennemmin tai myöhemmin käyttöä.

Tänä syksynä ystäväni raahasi minut miltei väkipakolla Työväenopiston huovutuskurssille. Nykissä minulla oli huopa-alan yritys, joten tuntui ettei kurssilla oikeasti olisi mitään annettavaa. Paljon siellä olikin vasta-alkajia, ja perusjuttuja käytiin läpi huolella. Sentään opin kaksi uutta tapaa tehdä kukka, mutta kurssin parasta antia oli neulahuovutus koneella. Siis ompelukoneella, johon on asennettu lisälaitteeksi huovutusneulakärki.

Oi, elämääni oli tullut uusi rakkaus! Koristelin monet kämmekkäät ja lapaset, ja lopuksi muistin koinsyömän pashmiinan.

Käytin neulamiseen käsinvärjättyä silkkikuitua sekä tavallista lampaanvillaa.

Silkki antaa hienon kiillon.

Neulasin puolet raidoista etu-, puolet takapuolelta. Neulauslaitteen ohjeissa kehoitetaan neulaamaan sama kuvio kahteen kertaan, kerran kummaltakin puolelta, mutta itse en tehnyt niin. Mielestäni yksipuolinen neulaus näin harvaan kankaaseen oli ihan riittävä.

Huivi on todella iso, n. 70x 180cm, ja aikaa siinä kului hyvinkin 10 tuntia.

Mutta oli se sen arvoinen! Aurinkokin sattui pilkahtamaan juuri kuvaushetkellä.

Tarkkavaisesti lukenut saattaa nyt kysyä mielessään, että mitä rei'ille tapahtui? Täytin ne kuvioilla. Ohjasin kuviot kulkemaan reikien (ja seuraavaksi repeytyvien paikkojen) päältä. Villa täytti reiät. Ja oikein isot reiät ovat kuvioiden risteyskohdissa.

Huovutuksella voi siis pelastaa ja koristaa vaikka reikäisen villapaidan, myssyn, lapaset tai melkein mitä muuta tahansa. Hienoa neulauslaitettakaan ei tarvitse olla, pelkkä yksinkertainen huovutusneula ajaa täysin saman asian. (Innostuitko? Tule kertomaan kun sinulla on jotain valmista.)