Sinun blogisi on sinun, minun blogini on minun - loogista. Monia blogia pitävä kirjoittaa estotta elämästään, postaa runojaan, näyttelee ylpeänä keksintöjään ja panee kuvia ideoistaan ilman huolenhäivääkään. Ovathan ne hengentuotteita, ja voit kieltää sivuillasi niiden linkittämisen, kaupallisen käytön jne. Toki joskus se onnistuukin.
   Mutta tosiasiassa kaikki blogien sivuilta bittiavaruuteen tökätty tieto ja taidonnäytteet ovat copyright-vapaata materiaalia. Niitä ei omista kukaan, ja kaikki voivat niitä käyttää.

HobbyPrincess käsitteli eilen sivuillaan StitchnBitch- nimen käytöstä noussutta mekkalaa. Nimeä ei kuulemma saa käyttää ilman lupaa, ja lupaa ei heru. Puutun StitchnBitch-nimeen sen verran, että mielletäänkö se jotenkin hienoksi siksi että se on Jenkeistä lähtöisin? Käsittämätöntä, että joku edes viitsisi harkita nimen käyttöönottoa Suomessa, kun sille Jenkeissäkin nauretaan. Monet neulojat kokevat sen myös sekä halventavana että negatiivisena. Neulominen on hauska asia, joskin vasta-alkajat saattavat kiukutella (bitch). Kuka haluaisi perustaa Kiukuttelevien Neulojien klubin?


"Reading the whole story from freetostitchfreetobitch demonstrates at least three things. Firstly, all-rights-reserved copyrights and open source development do not go well together. (Yes, I do think crafters are open source developers, who want to a) work in/through communities and b) share their creations and how-to-instructions with others.) Secondly, despite the fact that crafters are distributed, they are organized. This means that attacking an individual in a worldwide developer network means attacing the network. Thirdly, there are people who actually believe sueing their customers for marketing their service is good for business."

   Lukekaapa tarkasti mitä HobbyPrincess sanoo käsityönharrastajien tekijänoikeuksista:
Firstly, all-rights-reserved copyrights and open source development do not go well together. (Yes, I do think crafters are open source developers, who want to a) work in/through communities and b) share their creations and how-to-instructions with others.)
   Käsityönharrastajilla ei siis ole tekijänoikeuksia omiin luomuksiinsa. Eikä sen puoleen kenelläkään muulla bloggaajalla, ovathan he "open source" (tässä tarvitsen käännösapua!). Bloggaajat bloggavat juuri sitä varten, että saisivat jakaa hengen- ja kädentuotteensa muiden kanssa. Jos haluat tekijänoikeudet, kirjoita lehtiin.
Näinkö se menee?

   Mutta apu saattaa olla lähellä:
Secondly, despite the fact that crafters are distributed, they are organized. This means that attacking an individual in a worldwide developer network means attacing the network.
   Suomessa käsityöblogeilla on oma rinkinsä, ja käsittääkseni aika aktiivinen. Nähtäväksi jää, mihin toimenpiteisiin siellä ryhdyttäisiin, jos joku rinkiin kuuluva tekisi valituksen kehittelemänsä ohjeen tai idean julkikäytöstä. Suomalaiset lehdet tuskin viitsivät noukkia suomalaisten bloggaajien ideoita, mutta ulkomailla on toinen moraali. (Myin neuleitani Helsingin torilla, ja tuli saksalainen ja osti. Puolen vuoden kuluttua neuleeni ilmestyi lähes sellaisenaan saksalaiseen neulelehteen.)
Tulisiko neulontarinki hätiin, jos vastaavaa sattuisi nykypäivänä netin kautta?

   Kirjoittajilla tällaista aktiivista ryhmittymää ei ole, [edit: olisikohan korkea aika?] vaikka onhan tekstin kopioiminen ja käyttäminen ulkomailla hankalampaa, koska se pitäisi ensin kääntää. Toisaalta minun korvaani kyllä särähti, kun Heli Kruger ilmoitti syksyllä Annan haastattelussa keränneensä kirjansa materiaalin nettiryhmien keskusteluista. Kyllä sekin on loukkaavaa, vaikkei tekijänoikeuslakia loukkaisikaan.

Mitä mieltä ollaan? Itse olen tätä mieltä:
45448.jpg
Kyllä tällä on copyright! Nämä on meidän kurpitsat viime Halloweenina.