Kaupunkia on jo kuukauden verran varusteltu keskiaikaan, tarkemmin sanoen vuoteen 1412. Nupukivetyksen siloittamiseksi ajettiin jo toukokuussa kuormalasteittain savea. Anniskelupaikkoja on rakennettu, esiintymislavoja samoin. Tänään huomasin Vanhan Suurtorin saaneen tukevan hirsiaidan suojakseen, mestauspaalukin näytti olevan valmiina viikonlopuksi. (Kyllä nyt aina yksi hirtettävä löytyy... vai?)

    691492.jpg
    Meno oli viime vuonna aika hurjaa, muistan kipittäneeni ratsukkojen alta pois, kun kansa ja herrat ottivat yhteen. Tänä vuonna on luvassa varmaan samanlaista hurjistelua, mutta onneksi olen sisäpihalla turvassa pahimmalta melskeeltä. Vaikka kyllä mekin osamme saamme - kaikensäätyiset kapinalliset naiset käyvät kojujemme vieressä kaivossa kylvyssä ja roiskivat vettä käsityöläispöydille. (Olemme saaneet minuutin tarkkuudella ajat, jolloin vettä roiskitaan, joten osaamme peittää tavaramme.) Ja muuten tiedoksi, kuvan porsas ei suinkaan kirmaile torilla, vaan se paistetaan vartaassa hiukopalaksi.

    Ensimmäistä kertaa olen nyt markkinamyyjänä. Olen ommellut vaatteita keskiaikaisten kaavojen mukaan, ja oppinut solmimaan päähuivinikin oikeaoppisesti. Tulkaa toki tervehtimään, jos näillä kulmilla liikutte!

    691493.jpg

    Olen rouva Auroora Fortunata, matkaava kauppias kaukaa Ostarriikin herttuakunnasta, Vindobonan eli Wienin caupungista, ja tuon iloksenne willaa ja lankoja, joita Suomen Turussa ei ole useinkaan nähty:

    On wuohen secä lampaitten carwaa, cuin wäriätyt elickä luonnonwäriset on. On Niilin maan cauneinta puun willaa, secä Espaanian maan lampahitten walceaa secä harmasta carwaa, cuin punacucertawan willan cera sotcettu on, walceaa maatiaislampahan willaa elickä myös Cainuun harmasten lampahitten hienoa carwaa, on caickencarwaiset wäriätyt elickä monencucertawat willalangat, cuin ohuet elickä paczut owat. jne,. jne.
    Ken nimensä mainitsee, elickä blogiosoitteensa jättää,  ei pidä pyydettyä hintaa maksaman waan
ostoksistansa hywän elickä reilun alennucksen saapi. Macsuxi käypi killingit, äyrit, taalat ja riikintaalerit elickä caicen maan hopia ja cuparipenningit.

    Meidät käsityöläiset löytää siis Brinkkalan talon isäpihalta, kartassa numero 12, eli "Kartta"-sanan a-kirjaimen kohdalta vinosti alaspäin noiden kisaavien neitojen vierestä. Ja Keskiaika tapahtuu siis nyt torstaista sunnuntaihin, 12-20 torstaina ja perjantaina, viikonlopulla 12-18. Helsingistä päin kätevin kulkuneuvo on express-bussi, joka pysähtyy suoraan markkinapaikan edessä, eli Tuomiokirkon kohdalla.

    Medieval re-enactment in Turku this Thursday through Sunday. The whole town goes ga-ga, and the going gets wild. I have sewn a cotte and a surcot (shirt and dress) after a medieval pattern and learned to bind my head wrap. Come visit me, I have beautiful wool, fleece and dyed yarns for sale. Mention your blog and you'll save a pretty penny. Sorry, no cards... strictly forbidden as too 21st century (we're back into 1412, folks!).