Kehrätkäämme silkkilankaa, hienompaa kuin hiuskarva... Täytyy tunnustaa, etten lapsena ymmärtänyt lorusta hälynpölyä, niin kuin ei varmasti moni mukaan. Onko Suomessa muka ennen kehrätty niin paljon silkkiä, että sitä on riittänyt lastenloruun saakka?
   Muistaakseni esittelin maaliskuussa villoja ja muita kuituja, joita värjäsin paraolympialaistyönä.
                    50706.jpg
      Siinä on villaa poikineen! Etualalla on oranssia ja mehunpunaista tencel-merinosekoitetta. Tencelhän on uuden kuitukehittelyn tulosta, selluloosapohjainen kuitu, joka muiden ominaisuksiensa lisäksi muistuttaa erehdyttävästi silkkiä. Kuidut ovat pitkiä ja kiiltäviä ja käyttäytyvät kehrätessä silkin tavoin.
      Otin mukaan matkalleni pari pätkää tenceliä ja värttinän, koska kummatkaan eivät paina melkein mitään ja niistä on iloa ja puuhaa pitkäksi aikaa. Eilen hotellihuoneessa pyöritinkin ahkerasti ja nyt aamusella voin jo näyttää mitä on saatu aikaiseksi:
                    56162.jpg
    
I found out how to spin fine yarn - it actually seems easier than to spin thicker. I grabbed my trusty spindle and some orange tencel that I had dyed some weeks ago along for my trip. last night in the hotel I spun some. I like! But what could I use it for? It is too thin for any needles known to man. Maybe I should use it for plying with some other yarn, or make a four-ply yarn? Ideas, anyone?

     En itsekään tiedä miten siinä kävi, että rupesin saamaan näin ohutta lankaa aikaiseksi. Mutta viime viikolla se kai alkoi, kun otin ne Leicesterin lampaan kiharat käsittelyyn. Yhtäkkiä huomasin, miten paljon vaivalloisempaa on kehrätä paksua kuin ohutta lankaa. Ohuessa saa harventaa kuituja viimeiseen asti, ja kun sormien välissä on enää vain neljä-viisi säiettä on aika antaa mennä. Sen sijaan paksummassa langassa kämmenessä pitää pitää aika paljon villaa yhdellä kertaa, paksuutta saattaa olla vaikeaa arvioida  ja sitten tulee paakkuista lankaa.

   Minulla ei kyllä ole vielä mitään suunnitelmia langan varalle. Se on niin ohutta, että mitkään tuntemani puikot eivät käy. Kirjontalangaksi se sopisi. Tai ehkäpä sen voisi kertoa nelisäikeiseksi? Tai käyttää kertauslankana jonkun muun langan kanssa?
   Mene, tiedä. Itse en. Sitä on vain niin hauskaa tehdä. Onko kenelläkään ideoita?