Muoks muoks, lisäyksiä ja korjauksia, valokuvia ja linkityksiä.

    706526.jpg    Naisenergiaa

    Enpä arvannut, kuinka addiktoivaa keskiaika olisi! Tosin vietin aikoinani yhden vuoden Belgiassa vaihto-oppilaana (lisää paljastuksia), jossa keskiaika on alituisesti ja paljon kouriintuntuvammin läsnä kuin täällä pohjoisemmassa. Siellä koulussa luimme kokonaisen lukukauden keskiaikaisia tekstejä, Karel ende Elegast on jäänyt erityisesti mieleen. Ei siksi että olisin jotain ymmärtänyt, niin, tai ehkäpä juuri siksi? Natiiveillakin oli vaikeuksia tulkinnoissa.

    706719.jpg    kauppiasrouvan hame sai mutahelman torstain sateissa

    Enivei, pitkä esipuhe... tahtoo siis sanoa että keskiaika on minusta aina ollut kiinnostavampaa kuin vaikkapa rokokoo, ja oli aivan mahtava kokemus hypätä neljäksi päiväksi keskiaikaiseen olemukseen.

    706524.jpg
    suomalainen talonpoika Eurasta, turkulaista joutoväkeä

    Ensimmäisen päivän olin aivan pökerryksissä kaikesta uudesta. Aivan kuin minut olisi katapultattu aikakoneella keskelle vierasta maailmaa! Toinen ja kolmas päivä olivat ihanimmat. Silmä tottui vieraisiin asuihin, ja alkoi erottaa yksityiskohtia.
    Nykypäivän elämässä minulla on tapana katsoa ja huomioida ihmisten pukeutumista, niiden viestit kiinnostavat. Enää ei pukeutumisella osoiteta kuuluvuutta yhteiskuntaluokkiin, vaan tavoitellaan henkilökohtaista tyyliä. Reilut viisisataa vuotta sitten asia oli aivan toinen.

    706519.jpghienot neidot pajalla

    Puvun perusteella näki paitsi henkilön säädyn, myös sen mistä hän oli kotoisin ja mikä hänen asemansa oli. Puvuissakin oli keskiajalla muotinsa. Burgundilainen puku on aivan erilainen kuin frankkilainen tai saksilainen asu, puhumattakaan suomalaisesta asusta, jossa keskiajallakin oli vielä paljon viikinkielementtejä. Ja karkeasti ottaen voi sanoa, että mitä pohjoisemmaksi mentiin, sitä säkkimäisemmiksi ja muodottomammaksi puvut muuttuivat. Mutta niinhän se on nykyäänkin, etelä-Euroopassa paljastetaan muodot ihan eri lailla kuin täällä pohjoisessa, jossa muotojen peittäminen tuntuu olevan kova sana.

    
706530.jpg    Saippuankeittoa

    Minulla ei ole kovinkaan ihmeellistä historian pukutuntemusta, mutta ilmeisesti ennen markkinoita luetut pukukatsaukset ja puvustusohjeet olivat tehneet tehtävänsä. Tunnistin (tai olin vain tunnistavinani) ihmiset pukujensa perusteella. Kas tuossa tuossa turkulainen porvari, venäläinen kauppias, saksilainen sotilas, nahkuri, ison talon tytär, aatelisneito tai turkismetsästäjä kaukaa Hämeen sydänmailta - kaikista näki jo päältäpäin keitä he olivat. (Ja niin varmaan minustakin.)

    706517.jpg   
    talontyttäret äitinsä, leskirouvan, ja riehakkaan veljensä teinin kanssa

    Perjantai-iltana menimme markkinoiden jälkeen Bremerin pihalle istumaan iltaa. Pihalla oli pitkiä pöytiä ja penkkejä, talon nurkalla soitteli (keskiaikainen, puvuistaan päätellen hämäläinen) jouhiorkesteri. Ihmiset istuivat missä tilaa oli, keskiaikaiset ja nykyaikaiset sekaisin, mutta kuitenkin omina ryhminään.  
        
    Osaisinkohan kertoa mitä silloin koin?

    Mitä jos aika kulkisikin limittäin ja lomittain (ajattelin) eikä janassa niin kuin olemme tottuneet? Entäpä jos keskiaika ja nykyaika olisivat samanaikaisesti läsnä, keskiaikaiset ja nykyajan ihmiset eläisivät rinnakkain? Hieman niin kuin New Yorkissa kaikki sen kymmenet eri rodut ja kansalaisuudet, jotka elävät toinen toisensa vieressä, toisiaan hipoen, mutta ei toisiinsa törmäten. Millaista olisi jos voisimme pistäytyä keskiaikaiseen illanviettoon ihan samalla lailla kuin pistäydymme vaikka kiinalaiseen ravintolaan?
    No, tämä oli vain hetken visio, näköharha hämärtyvällä sisäpihalla. Keskiaika oli elävä, me farkkuihin ja teepaitoihin pukeutuneet muukalaiset vain kalpeita varjoja.

    706527.jpg    frankkilainen (?) sotilas

    Kerettiläisin ajatukseni: oli ihanaa saada unohtaa kampauksensa ja hiustensa asettelu. Aamuinen pääliinan sitominen oli kaikenkaikkiaan vapauttava rituaali. Sen jälkeen olin pukeutunut. Kävelytyylikin yllättäen muuttui, askelista tuli keinahtelevia, viipyileviä. Varmaan vitkutin lantiotakin aika lailla, pitkät helmat kun oli saatava liikkumaan nätisti!

    706525.jpgnuoria neitoja lankaostoksilla

    Tässä hieman välähdyksiä ja tuokiokuvia noilta päiviltä --- ja muutama video.
  

    Nämä olivat ihania päiviä. Nyt on olo hieman tyhjä... (kuin on muillakin)

    Kiitos kaikille Blogistanista, eli virtuaalimaailmasta toiseen vieraisille tulleille! Tässä yhteydessä pakko erityisesti mainita Mielityn asu. Hänestä tuli heti mieleen suuren talon tytär, ja vaatteet olivat upeat, hyvää raskasta pellavaa, pääliinakin. Hän näytti minulle muutaman piston neulakinnastekniikkaa, ja niin kuin myyjän osaksi tulee, en ehtinyt omille ostoksille. Kinnasneula olisi ollut toivelistalla.
     Espoosta tuli kokonainen delegaatio, neuleblogien grand dame Marjut ynnä seurue, Villasatu, Rieppa Tampereelta, (jonka tunnistin IK:n punaisesta Tea Rose Halterista) Ina, Rina, Aura, JennyF, Tui ja muita (joiden nimet täydennän kunhan kaivan ne muistini kätköistä, ja linkitän kunhan ehdin) - siis ainakin vielä Josephine,
- ja näin siis rouva Auroora Fortunatan,
706529.jpg     kiertäwän cauppiaan Ostarriikin herttuakunnasta, Vindobonan elickä Wienin caupungista tuomat ihmeelliset ja ihanat tawarat elickä langat ja kehruuwillat waihtoiwat omistajaa ja pääsewät toiwon muckahan pian puikoille elickä työn alle!

    706516.jpg  
Ja jotkut raukat joutuivat viettämään markkina-ajan häpeäpaalussa eli kaakinpuussa... Olisinpa toivonut markkinakäräjiä. Meiltä kaupasta vietiin sunnuntaiaamuna huivi, jota makkaramestarin vaimon nähtiin viimeksi koettavan ylleen. Haa, johtavatko jäljet jälleen kerran sylttytehtaaseen?

    706522.jpg
    Tämä ei ole lavaste.