Pari viikkoa sitten olin aivan täpinöissäni pian alkavasta lankavärjäyskurssista, jolle ilmoittautuduin suurinpiirtein kolmen minuutin kuluessa siitä, kun kursseille alettiin ottaa ilmoittautumisia vastaan. Kuvittelin, että sinne olisi suorastaan tunkua, että värjäysinnokkaita on näillä seuduin runsaaasti. Keskiviikkoiltana olisi ollut suunnitteluilta, lauantaina värjäyspäivä. Kurssi kuitenkin peruutettiin osanottajien puutteessa. Surullista. Ilmeisesti Turun seudulta ei löydy kahtatoista ihmistä, jotka haluaisivat värjätä itse omia lankojaan! Toistan: surullista.
    Kehittelin pettyneenä omaa sijaistoimintaa. Kurssilla olisi värjätty happo- ja reaktiiviväreillä, mutta sellaisten puutteessa otin taas avuksi luonnonantimet ja muut ruokatavarat.

    Sienivärjäys
    Sieniä keräsin jälleen. Tällä kertaa niistä tehty liemi haisi hyvälle, ja värjäsi kiltisti keskiruskeaksi.

    196151.jpg   
196153.jpg    196154.jpg       

    Puretin 
valkoista villaa ja vaaleanpunaista lankaa, heitin ne sieniliemeen, ja sain mukavan lopputuloksen.

    196152.jpg

   Villa on oikeasti hieman tummempaa. Nyt alkaa olla jo niin outo valaistus, että on vaikeaa ottaa kuvia. Aamulla on liian hämärää, mutta päivällä liikaa valoa.
   
    Kahvivärjäys
    Vaaleanpunaisen ja ruskean meleeratusta langastakin tuli ihan kiva, mutta kun törmäsin Rinan blogissa tällaiseen värjäysreseptiin, oli pakko kokeilla.
    Tyhjensin roskiksesta kuuden suodattimen kahvinpurut kattilaan (kyllä, näin harvoin tyhjennän roskiksen...) ja keitin vahvan liemen. Tuli mieleen entisaikojen emännät, ja se kuinka kahvinpuruja ei heitetty pois vaan niistä keitettiin plöröä niin kauan kuin makua lähti. Olisiko jossain Toivo Pekkalan kirjassa repliikki, jossa joku tuumaa, että pitäsiköhän jollekin keittää kahvit ihan uusista pavuista vai kelpaisiko tälle kerran kiehautettu?

    Kahvi antoi ruskealle potkua, ja näin vaaleanpunaisesta tuli reilusti suklaa-mansikkajäätelön näköistä herkullista raitalankaa. Nyt siinä on kahta ruskeaa, tumman ja vaaleamman. Samaan kahviliemeen panin oudoilla vaaleanruskean ja harmaan sävyillä pätkävärjätyn konelangan, johon kahviliemi vaikutti yhtenäistävästi. Tulos on huomattavasti tasapainoisempi kuin lähtölanka. Kuvaa siitä alimpana.

    196155.jpg    196157.jpg

    Villamaalaus
    Olin lukenut taas vähän liian tiiviisti Eunnyn blogia, ja ihastunut näihin villoihin. Piti saada sellaisia myös!
Seuraavaksi leivoin villasta pizzaa, kun kieputin sitä spiraaliksi paistinpellille. Sitten otin maalipurkkeja ja pensselin (lue: kuppeja ja lusikoita) ja aloin maalata.

    196159.jpg    196160.jpg

    Käytin tässä kuumaväriä, amerikkalaista varastoa vielä. Nimeltään Rit, mikäli joku haluaa tehdä perässä. Käyttäytyvät kyllä täkäläisten värien kanssa
samanlailla. Kun tein liemen, käytin vähemmän vettä kuin ohjeessa, ehkä noin juomalasin verran per väri. Sekoitin suolan ohjeen mukaisesti kuumaan väriliemeen, ja syötin sitten villaa väriliemellä kuin laskiaspullaa. Villa imi ahnaasti. Lopuksi pirskottelin piirakat etikalla, panin muovikelmua päälle ja annoin tekeytyä tunnin verran. Huuhtelin liian värin pois etikkaliemessä ja panin kuivumaan.
    Ihmeellistä, miten eri lailla eri kuidut ottavat väriä. Värjäsin pizzatekniikalla sekä merinoa että soijasilkkiä, ja näin erilainen on lopputulos. Villoja ei muuten puretettu etukäteen. Värit jäivät haileiksi, mutta saattaa olla että alhainen lämpötila esti väriä tarttumasta.

    196165.jpg    196164.jpg
   
 
Ruusu                                                    Syyslehti

    Samoilla väreillä värjäsin myös lampaan kikkaraa. Syyslehden väritystä innoittamassa oli aamulla postinhakumatkalla maasta löytynyt lehti, kauniin värikäs punaisen, ruskean ja vihreän sävyissään. Ruusu ei tarvitse konkreettista ruusua vierelleen muistuttaakseen minua väreistään. Keltainen ja vaaleanpunainen on aina ollut eräs lempiyhdistelmistäni.

    196162.jpg    196158.jpg

    Mehuvärjäys
    No, siitä ei ilmeisesti päästä eroon. Mehuvärjäys on vaivatonta ja nopeaa ja on tähän mennessä aina tuottanut kivan tuloksen.

    196210.jpg

    Vasen on kahvipadasta, muut kolme mehupadasta. Lankana käytin kahdessa tummemmassa jotain epämääräisen beigenkukertavaa konelankaa, ja vaaleammissa äklön vaaleanpunaisen, vaaleansinisen ja vaaleankeltaisen sävyissä pätkävärjättyä vauvalankaa. Merinoa, kuinkas muuten. Taidan olla merinofriikki kaiken lisäksi. Se kun nyt vaan on niin pehmeää olematta karvaista (vrt. alpakka).
    Vihreästä on aloitettu sukat, jotka alkaa kohta olla näyttökunnossa, ja toinenkin projekti, joka on tällä hetkellä vähän hys-hys.

    Toivon kuitenkin, että seuraavan kerran pääsisin oikealle kurssille. Kuka muu lähtee mukaan? Kai nyt näiltä seuduin saataisiin yksi kurssi kokoon!