Pitkäperjantai ei katolisissa maissa ole pyhäpäivä, joten kaupat olivat auki ja elämänmeno jatkui normaaleissa merkeissä. Tein parin tunnin kierroksen keskustassa ja siitä itään, tietysti käsityöliikkeitä silmällä pitäen.

   Itse asia kierros alkoi lounasaikaan, ja sitä haukkasimme aitoon wieniläistyyliin Trzesniewskillä. (lausu: t-suhu ässä-iesniewski) Siellä tarjotaan pelkkiä leipiä, mutta ah! niin herkullisillä päällysteillä, että on vaikeaa tietää mitä ottaa. Kolmesta viiteen näytti olevan kelpo luku, mutta itse havahduin kuvaamiseen vasta kun oli enää rippeet jäljellä.  65385.jpg
Alkuperäiseen tunnelmaan pääsee keskustassa Dorotheergasse 1:ssä. Kuvan lautasella tomaattipäällystettä, kurkkua ja munaa, ja piparjuurimunaa. Kurkku on suolakurkkua, leipä vaaleaa hapanleipää.
    Näin terästäytyneenä menin Freisingergasse 4. Totesin sen kirjonta- ja kanavatöihin erikoistuneeksi liikkeeksi, jonka omistaja tapitti töykeästi ja oli selvästi kiusaantunut löytäessään tavallisen turistin hienosta ja historiallisesta liikkeestään. Julkisivusta oli kyllä pakko ottaa kuva, sen verran tuntui menneisyyden siipien havinaa.
                                  65391.jpg
   Viereiseltä Stephansplatzin metroasemalta nousin Erdbergin suuntaan menevään U3-metroon. Kannattaa nousta junan takaosaan ja ajaa Kardinal-Nagl-Platz pysäkille. Maan päällä käänny oikealle Keinergasselle, ja seuraavassa kulmassa vasemmalle Erdbergstrasselle. Muutaman korttelin päässä näet tämän kaupan, joka ei totisesti houkuttele ulkonäöllään. (Erdbergstrasse 45)
                                 65388.jpg
Onneksi totuus on aivan toinen. Putiikissa on hyvät valikoimat, ja ne muutama päivä sitten Alser Strasse 21:ssä ihastelemani langat ovat hiukkasen edullisempiakin. Lehtiä on vaikka kuinka, valmiita töitäkin voi ostaa mukaan. Yleensäkin heillä on paljon uusista lehdistä neulottuja malleja. Vai mitä sanoisitte tästä mokkaponchosta - eikö se saa sydämen läpättämään hieman nopeammin? Ja kenties Visan vinkumaan? Samettilangastakin tehtynä se näyttäisi kivalta...
                               65390.jpg
  Kaikenkaikkiaan voi sanoa, että Wienistä yleisimmin löytyvät langat ovat saksalainen Lana Grossa ja italialainen Filatura di Crosa. Kaikki hyviä lankoja. Lana Grossan Basics-sarjan langat ovat tässä liikkeessä 2.95e, muualla hieman enemmän. Lana Grossan paremmat langat, esim. Pelino 4.95e, Cotofilio 3.50e, HP 2.70e, Gala 5.45e, Croisette 4.95e tässä putiikissa, muualla sama tai kalliimpi.
   Kannattaa siis lähteä seikkailemaan!
   Ja kun kerran on liikkeellä, niin miksei samantien jatkaisi kävelyään? Jos jatkaa Creativ-neuleputiikista kadunvälin verran, tulee Wassergassen kulmaan. Siinä oli pakko napata kuva käsinmaalattuihin kyltteihin erikoistuneesta liikkeestä.
                              65384.jpg
Kyllä he varmaan pyynnöstä maalavat kyltin, jossa lukee "himoneuloja" tai vastaavaa!
   Tästä kulmasta käänny vasemmalle ja kävele Wassergassea pitkin. Jossain vaiheessa ylität Landstrasser Hauptstrassen ostoskadun ja kadun nimi muttuu Esslinggasseksi. Vasemmalla on kauniisti vihertävä puisto, oikealla komeita kivitaloja. Kaikki on siistiä ja nättiä ja elämänmeno tuntuu hidastuvan. Sitten Esslinggasse loppuu ja pitää kääntyä oikealle Ungargasselle, että pääsee seuraavaan kohteeseen. Pian se jo häämöttääkin, tosin ulkonäkö pettää jälleen:
                            65389.jpg
Tämän kolhon talon uumenissa on ihanaakin ihanampi ja täydellistäkin täydellisempi tilkkutöiden erikoisliike. (Exquisity Patchwork, Ungargasse 35).
                           65392.jpg
Valmiita töitä on myynnissä, jollei itse ole taitoa tehdä. Kankaita on hyllymetri toisensa jälkeen, yksivärisiä sekä kuvioituja, ja kattava valikoima Cloverin tilpehööriä, vaikkapa vinonauhaleikkuri, minisilitysrauta ja erilaisia viivottimia, upea valikoima kirjoja ja parisenkymmentä tilkkutyölehteäkin. Omistaja on erittäin ystävällinen, ja antaa sekä rauhaa että aikaa kaiken hipelöimiseen.
   Vaikken tilkkutöitä harrastakaan, olin sentään sen verran pyörryksissä, että tuumasin löytäväni käyttöä Cloverin nukkakirjontaneulalle.

    Melkein liikkeen kohdalla on O-raitiovaunun pysäkki. Nouse siihen samalla puolen katua, ja se kiidättää sinut erikoiselle nähtävyydelle nimeltä Hundertwasserhaus. Herra Hundertwasser oli itävaltalaistaiteilija, joka suunnitteli monia epätavallisia rakennuksia. Tämä on ihan tavallinen kaupungin vuokratalo:
                       65383.jpg
Alakerrassa on museo ja kahvila. Ja melkein vastapäätä mielenkiintoinen tuttavuus: Fälschermuseum / Museum of Art Fakes eli taideväärennöksiin erikoistunut museo. (Löwengasse 28
)
Niitä voi ostaa jopa mukaan, tai tilata itselleen omansa!
   Tällä kierroksella kului parisen tuntia, osaksi siksi että olin lankaostokseni jo tehnyt, enkä viipynyt Creativ- putiikissa kuin viisi minuuttia.