- olen aloittanut paljon, ja saanut tehtyäkin paljon. Kuitenkin on tunne, että olen niin pirskutin saamaton! Varmaan siksi, että monta projektia on ikään kuin ilmassa. Värjäyskurssi alkaa ensi viikolla, ja sitä varten pitäisi tietysti miettiä mitä värejä tarvitsen ja kuinka paljon. Tein lapaset ylösalaisneuleena, mutta jämähdin peukaloihin, ja koska brittivillatakki oli liian suuri otettavaksi matkalle, aloitin uuden työn, hupullisen lyhyen keepin japanilaisesta Design Knits-kirjasta, joka sekin on siis puolivalmis eikä kelpaa esiteltäväksi. Ja harmikseni joudun tilaamaan siihen lisää villoja KnitPicksiltä. Niiden silkkivilla on hyväntuntuista mutta huonosti juoksevaa. No, onneksi olen lokakuun Nykissä ja voin tehdä hankintoja.

Värjäystä
Värjäys on ollut helppoa ja mukavaa välipalapuuhaa. Viime, ei hitsi kun jo toissaviikolla! keräsin sieniä ja tein värjäyskokeilun. Keräsin kaksi padallista,

182153.jpg
182151.jpg

toisen tätä ja toiseen tätä sientä. Valitettavasti en tiedä niiden nimiä, olen huono tunnistamaan. Ainakaan haju ei ollut mitenkään mieltäylentävä! Keittiö haisi oksettavalta ja lukkiuduin yöksi omaan huoneeseeni hajun tavoittamattomiin.

Vyyhditin kerän Floricaa, ja upotin toisen pään toiseen, toisen toiseen pataan ja annoin kiehahtaa. Sen jälkeen panin levyn pienelle ja annoin hautua noin tunnin.

    182155.jpg

Langat oli esipesty, muttei esipuretettu. En myöskään käyttänyt puretusainetta. Villat saivat jäähtyä liemessä yön yli. Tässä vaiheessa lurautin sekaan etikkaa. Huuhtelin seuraavana aamuna, eikä väriä lähtenyt. Tosin ei lankojen värikään ole voimakas. Uumoilen, että esipuretettuun lankaan olisi väri saattanut tarttua hanakammin.

    182158.jpg

Tein toisenkin kokeilun, mutta siitä langasta tuli niin hailean vaaleanpunaista, että väriä tuskin erotti. Niinpä päätin taas kerran nauttia mehuvärjäyksen helppoudesta, ja kastoin vyyhdin toisen pään turkoosiin, ja toisen Switchin Secret-liemeen sekä sieltä täältä valikoiden Grapeen. Switchin secret ei vaihtanut väriä (vaikka mainoksen mukaan olisi pitänyt!), vaan pysyi oliivin / limen vihreänä. Onneksi, sillä

182160.jpg182165.jpg

lopputulos on oikein näpsäkkä. Harmi etten samalla tehnyt kahta vyyhtiä. Mitähän saisi 50gr:sta Floricaa?

Virolainen, paksu Maali-lanka pääsi toiseen pataan. Alunalkujaan se oli hempeää persikankukertavaa, ja olinkin ostanut sen ihan värjäystä ajatellen. Puolet vyyhdistä meni Orangeen, toinen puoli Switchin Secretiin. Kun kumpikin puoli oli saanut värinsä, upotin molemmat päät vielä hetkiseksi Grapeen, jolloin muodostui kauniit ruskean sävyt.

182154.jpg182163.jpg

Tämä taitaa päätyä myssyksi T&T:n haastekeräykseen. Tai mitä mieltä ollaan, olisiko sittenkin varminta lähettää sinne yksiväristä tavaraa, ei mitään näin erikoista?

Sitten päätin irrotella, ja panin pataan Euro-Extrasta yhdellä eurolla ostamaani täystekokuitua. Se värjäytyi oikein hyvin Grapella ja Cherryllä. Sen varalle on jo suunnitelmakin.

182162.jpg

Niin hirveä kuin lanka yksinään onkin, luulen että se sopisi hyvin käsinkehrätyn kertauslangaksi... Kuulostaa varmaan hullun puheelta, mutta mielessäni väikkyy jotain pörröistä ja villiä ja kiiltävää.

Brittivillatakki
Tämä on huivikaitaleita myöten valmis, mutta en nyt viitsi vilautella siitä muuta kuin lankoja. Näistä siis aloitin:

    182173.jpg

Ja tällaista pintaa niistä tulee:

182174.jpg182175.jpg182177.jpg


Nyt
Ilmassa väreilee ajatus kirjoneuleesta. Minulla on yhdeksän sähäkkää väriä, mutta pohjaväri on haussa. Villatakki vai villapaita? 
Mutta minkälainen? Ja missä olisi sopiva ohje? Onko teillä kivoja linkkejä ja vinkkejä?